Το δικαίωμα στη γυναικεία μοναδικότητα.

Το δικαίωμα στη γυναικεία μοναδικότητα.

Όλοι μας έχουμε περάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας κρίση ταυτότητας. Ποιοι είμαστε; Πού πηγαίνουμε και τι θέλουμε; Ποιοι είμαστε στα αλήθεια;

Έχω όμως την αίσθηση ότι και το γυναικείο φύλο γενικά περνάει αυτή την κρίση ταυτότητας. Για αιώνες ολόκληρους, η ζωή μιας γυναίκας ήταν πάνω-κάτω η ίδια και μόνο πρόσφατα ήρθαν τα πάνω-κάτω. Δε νομίζω ότι μπορεί να εξηγήσει κανείς πώς και θεωρείτο η γυναίκα το «αδύναμο» φύλο γενικά, το σίγουρο όμως είναι ότι αυτή η αλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Καμία αλλαγή δεν επέρχεται χωρίς κάποιο σοκ και κάποια αβεβαιότητα. Όχι μόνο από τους άνδρες, μα και τις ίδιες τις γυναίκες. Η σύγχυση για το τι σημαίνει φεμινισμός είναι εκτεταμένη και ουσιαστικά ελάχιστες τολμούν να πουν τη γνώμη τους για κάτι. Ό,τι κι αν είναι αυτό.

Ποια είναι η «φεμινίστρια»; Αυτή που θέλει να κάνει οικογένεια; Αυτή που θέλει μια καριέρα; Αυτή που αγαπά τη συλλογή των καλλυντικών της; Αυτή που βαριέται να βάλει οτιδήποτε στο πρόσωπο της; Αυτή που έχει πολλούς, λίγους, έναν ή κανέναν σύντροφο;

Λοιπόν, μαντέψτε – όλες είναι. Ή τουλάχιστον όλες μπορούν να είναι, εκτός από μία. Αυτή που θα κρίνει την άλλη ως λιγότερο ή καθόλου φεμινίστρια με βάση ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Δεν είναι δυνατόν να κρίνουμε την αδελφή μας επειδή αγαπάει τον καλλωπισμό. Είναι κάτι που της αρέσει και την εκφράζει. Το ότι εμείς μπορεί να μην κάνουμε το ίδιο δε σημαίνει ότι είμαστε ανώτερες. Δεν είναι δυνατόν να κρίνουμε την αδελφή μας επειδή επιθυμεί την εμπειρία της οικογένειας με σύντροφο και παιδιά, αν αυτό θέλει πραγματικά. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Φεμινισμός σημαίνει ισότητα, και ισότητα σημαίνει το δικαίωμα στη μοναδικότητα για όλους. Σημαίνει τη γνήσια αποδοχή και αγκαλιά της κάθε προσωπικότητας ξεχωριστά. Το μόνο απαραίτητο είναι να πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές και να είμαστε ο εαυτός μας.


Κατερίνα

Photography credits: Mariza Nanou


 

 

 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 14/8/2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: