Τσε Γκεβάρα και Hasta la victoria siempre.

Τσε Γκεβάρα και Hasta la victoria siempre.

:«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου»

…Ήταν τα τελευταία του λόγια πριν δολοφονηθεί εν ψυχρώ. Ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα ντε λα Σέρνα δολοφονήθηκε σαν σήμερα, στις 9 Οκτώβρη 1967 από 9 βολιβιανές σφαίρες στο στήθος και το στέρνο, από απεσταλμένους της Ουάσινγκτον. Δεν θα κουράσω μυαλά μιλώντας για τη (γεμάτη, παρεμπιπτόντως) ζωή του. Παρακάτω θα διαβάσεις ενδεικτικά γεγονότα- φόρο τιμής- που απλά δείχνουν πόσο τυπάρας -σε Ελληνικά του 21ου αι.- ήταν ο λατρεμένος Κομαντάντε της Κούβας (και της υφηλίου… καλά, και δικός μου προσωπικά αγαπημένος).

Προσδεθείτε, θα ταξιδέψουμε!

 • Το 1950, πριν γίνει ο Αντάρτης Τσε, ξεκινάει με έναν φίλο του ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική με τη μοτοσικλέτα τους, την Ποδερόσα (Spoiler Alert: Η Ποδερόσα τα έφτυσε στα μισά της διαδρομής). Αυτό το ταξίδι τον καθόρισε και διαμόρφωσε τις απόψεις του μελλοντικού ηγέτη.
 • Είχε σπουδάσει ιατρική.
 • Κατέγραψε τις παραπάνω εμπειρίες του στο βιβλίο του «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας«. Μεγάλο συγγραφικό ταλέντο, κατά την ταπεινή μου άποψη.
 • Το παρατσούκλι «Τσε» άρχισε να τον συνοδεύει στην ενήλικη ζωή του. Η μονοσύλλαβη αυτή λέξη αποτελεί ένα επιφώνημα, μια κλητική προσφώνηση, στην Αργεντινή (κάτι σαν το δικό μας «ρε»). Ο νεαρός Ερνέστο χρησιμοποιούσε τόσο συχνά την έκφραση, που του έμεινε σαν όνομα.
 • Το Νοέμβρη του 1959 ορίζεται πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας και περιφρόνησης προς το χρήμα, υπογράφει τα νέα χαρτονόμισμα της χώρας μόνο με το παρατσούκλι του, Τσε.
 • Στο αποχαιρετιστήριο γράμμα προς τα παιδιά του (την ήξερε τη μοίρα του) γράφει: «Να μεγαλώσετε σαν καλοί επαναστάτες. Να μελετάτε πολύ, για να κατακτήσετε την τεχνική που θα σας επιτρέψει να κατακτήσετε τη φύση. Να θυμάστε ότι πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η επανάσταση και ότι ο καθένας από μας δεν αξίζει τίποτα από μόνος του. Πάνω απ’ όλα να είστε ικανοί να νιώθετε στο έπακρον κάθε αδικία που διαπράττεται εναντίον οποιουδήποτε, σε οποιαδήποτε γωνία του κόσμου. Είναι το σημαντικότερο χάρισμα ενός επαναστάτη..
 • Υπάρχουν μαρτυρίες και ιστορικές που υποστηρίζουν ότι η φωτογραφία μετά τη δολοφονία του Τσε ήταν στημένη ώστε να αναπαραστήσουν το «Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ»
  20191009_160321_0000
  Από αριστερά προς τα δεξιά: W.Hogarth «Το 4ο στάδιο της σκληρότητας», Rebrant «Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ», Η φωτογραφία μετά τη δολοφονία του Γκεβάρα. Βλέπεις την ομοιότητα;

  Θα μπορούσα ίσως να γράψω κάτι εκτενέστερο, μα δεν χρειάζεται. Με τα παραπάνω, μπορεί ο καθένας να σκιαγραφήσει μια έντονη και δυναμική φυσιογνωμία. Έναν άνθρωπο, ο οποίος πάλεψε -ακραία, ίσως- για όσα θεωρούσε σημαντικά. Θα μπορούσα, επίσης, να ασκήσω κριτική, γιατί ουδείς τέλειος. Μα για σήμερα, για αυτή τη μέρα, αυτά είναι αρκετά.

 


Ṃαίρη ₮ζέιν


 

 

 

 

 

©Μαίρη  Τζέιν, Topicαπ 9/10/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: