Ζητήματα (εθνικής) ταυτότητας.


Η εθνική συνείδηση έρχεται και κουμπώνει εκεί που αρχίζουν και γίνονται βαθιές οι χαρακιές της κοινωνικής πραγματικότητας. Η εθνική συνείδηση είναι μια φορεσιά, για κάθε άτομο που ψάχνει μια εύκολη απάντηση στο «Ποιος είσαι;». Ο *εισήγαγε εθνικότητα* είμαι, θα σου πει, με καμάρι. Και πράγματι, θα καμαρώνει. Και το έθνος του θα το έχει κορώνα στο κεφάλι του. Θα πέθαινε για εκείνο. Πολύ περισσότερο, θα σκότωνε για εκείνο. Ο *εισήγαγε εθνικότητα* είναι ικανός να απαρνηθεί κάθε τι που τον ορίζει ως μοναδικό άτομο και κάθε τι που τον καθιστά κύριο του εαυτού του, για να αποδείξει την πίστη και την αφοσίωσή του στο έθνος του.

Ο Ιμμάνουελ Καντ υποστήριξε ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος μόνο όταν υπακούει στους νόμους της ηθικής που βρίσκονται μέσα στον ίδιο του τον εαυτό και όχι στον εξωτερικό κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν επαναστατικό ορισμό της ελευθερίας, εξίσωσε την αρετή με την ελεύθερη βούληση.

Θα συμφωνήσω μαζί του. Και θα συμπληρώσω το ότι είναι κάπως ειρωνικό, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία αυτή την διατύπωση του Καντ, να ασπαστώ, εγώ η ίδια, την εθνικότητά μου ως αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου. Μου φαίνεται δύσκολο να τη σεβαστώ, τη στιγμή που μου επιβάλει να εισάγω στη νοοτροπία μου στερεότυπα και ρατσιστικές αντιλήψεις για τον κόσμο που βρίσκεται έξω από όσα έμαθα να ονομάζω πατρίδα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, καταπατώ την ελευθερία μου. Δείχνω ασέβεια απέναντι στους νόμους της προσωπικής μου ηθικής, οι οποίοι επιβάλουν σεβασμό απέναντι στα πράγματα που δεν καταλαβαίνω κι αξιοπρέπεια, για να διατηρήσω το εγώ μου καθαρό. Κυρίως, όμως, για να διατηρήσω το εγώ μου γενικότερα. Αρνούμενη να φορέσω την στολή που μου παρέχει το έθνος μου, να καταφέρω να ξεριζώσω τις ρίζες που με κρατάνε κολλημένη σε αυτό εδώ το χώμα και να πετάξω σαν αποδημητικό πουλί, να γνωρίσω τον κόσμο- ελεύθερη.


₦ικήτα

Photography credits: Nikos Tsip


 

 

 

 

 

©Νικήτα, Topicap 13/9/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: