Άρωμα. | Topic-U

Άρωμα. | Topic-U

Είναι καλοκαίρι. Περπατάς μόνος σε μία παραλία, κανένας δεν υπάρχει γύρω σου, παρά μόνο το μπλε της θάλασσας, η ώχρα της άμμου, κάποιοι βράχοι στον ορίζοντα και το ήσυχο κύμα. Δεν έχεις ξαναβρεθεί σε εκείνο το μέρος. Ξαφνικά, φυσάει και σου έρχεται μία μυρωδιά πολύ γνώριμη. Ίσως είναι η μυρωδιά των λουλουδιών ή ενός ξεχασμένου πουκαμίσου γαντζωμένο στο δέντρο αριστερά σου. Οτιδήποτε και αν είναι, εκείνη τη στιγμή αναγεννάται μία ανάμνηση που ίσως είχες καιρό να σκεφτείς ή απλά ξέχασες. Μέσα σε δευτερόλεπτα βρίσκεσαι και πάλι σε εκείνο το μέρος της γνώριμης μυρωδιάς που ήσουν κάποτε. Αυτή είναι και η δύναμη του αρώματος, κάτι άυλο και άπιαστο το οποίο είναι ικανό να σε παρασύρει οπουδήποτε μέσα σε μια στιγμή. Δε μπορείς παρά να το περιγράψεις. Μιλάς για την αίσθηση, την ένταση, τη φρεσκάδα ή το βάθος αφήνοντας τη φαντασία του άλλου να διεγείρεται.

Πολλές φορές μας μένουν οι μυρωδιές των ανθρώπων γύρω μας όπως των φίλων μας ή οι μυρωδιές των εραστών μας ταυτίζοντάς τες με εκείνους. Ο κάθε άνθρωπος, άλλωστε έχει τη δική του προσωπική μυρωδιά, καθώς πολλοί είμαστε και εκείνοι που φοράμε αρώματα τα οποία ο καθένας μας βέβαια δεν επιλέγει τυχαία… Όλα αυτά τα μέρη και όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι αναμνήσεις πιστεύω πως ενέπνευσαν και πολλούς αρωματοποιούς να τα φτιάξουν.

Τι είναι όμως το άρωμα; Το άρωμα είναι η συμπύκνωση αιθέριων ελαίων με αλκοόλη. Κάθε αιθέριο έλαιο προέρχεται από την απόσταξη προϊόντων της φύσης και στην αρωματοποιία ονομάζονται νότες. Ανάλογα την συμπύκνωση καθαρού ελαίου και αλκοόλης έχουμε τις «Κατηγορίες συμπύκνωσης».

Eau Fraiche (1-3% έλαιο, πολύ νερό και αλκοόλη)
Eau de Cologne (2-5% έλαιο ,κυρίως αλκοόλη και λίγο νερό)
Eau de Toilette (8-12% έλαιο και αλκοόλη)
Eau de Parfum (12-20% έλαιο και αλκοόλη)
Parfum (20-40% έλαιο και αλκοόλη)

Ανάλογα τη συμπύκνωση του αρώματος έχουμε και τη διάρκεια καθώς ανάλογα τις νότες και την ένταση. Μη ξεχνάμε πως υπάρχει και η δύναμη της φύσης, καθώς για παράδειγμα ένα άρωμα το οποίο περιέχει πολλά εσπεριδοειδή δε θα έχει την ίδια ένταση με ένα ξυλώδες άρωμα. Βέβαια εδώ να πούμε ότι στον καθένα μας ένα άρωμα παίρνει διαφορετική μορφή. Ένα άρωμα έχει πολλές νότες και η κάθε μία εμφανίζεται διαφορετικά στο κάθε άτομο, ενώ εξαρτάται και από το δέρμα η ένταση και η διάρκεια. Το άρωμα επίσης έχει και την λεγόμενη πυραμίδα η οποία χωρίζεται στα τρία. Φορώντας ένα άρωμα, καθώς περνάει η ώρα από τις νότες κορυφής, πάμε στις νότες καρδιάς και τέλος στις νότες βάσης που μας δίνουν το τελείωμα του αρώματος, το οποίο ονομάζεται «οσφρητική υπογραφή»!

Μαζί θα δούμε 10 πολύ γνωστές και βασικές νότες στα αρώματα.

Περγαμόντο-Grapefruit

Grapefuit - Pergamint.jpg
Δύο νότες οι οποίες υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα αρώματα είναι το Grapefruit και το Περγαμόντο. Είναι καρποί του γένους «Κίτρος». Ανήκουν στα εσπεριδοειδή τα οποία συναντάμε στη κορυφή της πυραμίδας, των οποίων η μυρωδιά μάς έρχεται πρώτη και έπειτα εξαφανίζεται. Το άρωμα του περγαμόντου είναι αρκετά φρέσκο και απαλό. Του Grapefruit είναι ταυτόχρονα ημίγλυκο και ξινό καθώς ανάλαφρο.

Γιασεμί

Jasmine.jpg
Κάποιοι το λατρεύουν και κάποιοι το σιχαίνονται. Το γιασεμί είναι λουλούδι γένους «Ίασμος». Το συναντάμε στη καρδιά της πυραμίδας όπως τα περισσότερα λουλούδια και έχει έντονη λευκή λουλουδάτη μυρωδιά. Θυμίζει εξοχή και άνοιξη.

Τριαντάφυλλο- Ξύλο τριανταφυλλιάς

Rose and Rosewood.jpg

Το Τριαντάφυλλο, ίσως το πιο γνωστό λουλούδι παγκοσμίως, είναι από τα κύρια λουλούδια που συναντάμε στα αρώματα και βρίσκεται στη καρδιά. Ανήκει στο γένος «Ροδή» και έχει χαρακτηριστική μοναδική αισθησιακή μυρωδιά. Κοινό συστατικό είναι και το ξύλο τριανταφυλλιάς γένους “Dalbergia”, μία τρανταφυλλένια και ξυλώδης νότα .

Σανταλόξυλο-Κέδρος

Cedrus.jpg

Το σανταλόξυλο είναι δέντρο που ανήκει στο γένος «Santalum». Ο κέδρος αντίστοιχα είναι δέντρο του γένους «Κέδρος». Και τα δύο τα συναντάμε στη βάση , το σανταλόξυλο έχει έντονη ξυλώδη μυρωδιά καθώς ο κέδρος ξυλώδη γλυκιά μυρωδιά.

Vanilla

Vanilla.jpg

Μία από τις αγαπημένες νότες παγκοσμίως είναι η Βανίλια, γένους «Βανίλια». Είναι ένα φυτό το οποίο έχει πολλά είδη. Τη συναντάμε στη βάση της πυραμίδας καθώς έχει πολύ έντονο, γλυκό άρωμα

Κεχριμπάρι – Άμβρα

Amber- Ambergris.jpg

Μία ακόμα ζεστή, ξυλώδης, καπνιστή νότα, την οποία συναντάμε στη βάση μιας πυραμίδας, είναι το κεχριμπάρι. Είναι ρητίνη που εκκρίνεται από δέντρα και έχει ένα ιδιαίτερο χρυσό χρώμα. Η Αγγλική ορολογία του είναι Amber και συχνά ο κόσμος μπερδεύει το κεχριμπάρι με την Άμβρα (Ambergris). Η Άμβρα είναι σωματικό έκκριμα φάλαινας που το συναντάμε και αυτό στη βάση ως έντονη ζωική, γήινη νότα.

Μόσχος

Musk deer.jpg

Η μυρωδιά του μόσχου είναι μία ζωική νότα, η οποία προέρχεται από τα αχαμνά του σπάνιου αρσενικού ελαφιού, πλέον υπό εξαφάνιση, «Ελάφι του Κασμίρ» και τη συναντάμε στη βάση της πυραμίδας. Αφού το ελάφι παγιδευόταν και σκοτωνόταν, στου όρχεις αναπτυσσόταν αυτό που αποκαλούμε «κόκκος μόσχου». Η μυρωδιά του είναι ιδιαίτερη . Θυμίζει μυρωδιά πούδρας αφήνοντας μία πιο φυσική αίσθηση. Αρκετά έντονη και ταυτοχρόνως ανάλαφρη. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως πλέον οι ζωικές νότες που χρησιμοποιούνται στα αρώματα είναι συνθετικές.

Υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος στο ζήτημα της αρωματοποιίας. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πάρα πολλές νότες , καθώς και άλλες είναι βασικές όπως η Ίριδα, οι Κόκκοι Τόνκα, το Πιπέρι ενώ ανάλογα και τις νότες έχουμε και την αντίστοιχη «Κατηγορία αρωμάτων». Επίσης σε κάποια αρώματα συναντάμε νότες βάσης στις νότες καρδιά ενώ για μία νότα υπάρχουν πολλές καλλιέργειες και είδη που επιλέγονται. Συνεπώς, πολλά ζητήματα ποικίλουν.

Το κάθε άρωμα είναι μοναδικό, όπως και εμείς. Προς το παρόν ας γυρίσουμε σε εκείνη τη παραλία και στο αεράκι αφήνοντας τα αρώματα να μας οδηγήσουν στο κολύμπι των αισθήσεων…


Μίλτος

Artwork credits: Μίλτος


 

 

 

 

 

 

 

 

©Topic-U, Topicap 27/4/20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: